Utbildning i ayurvedisk massage

Utbildning i ayurvedisk massage

Kursen vänder sig i första hand till dig som redan arbetar som kroppsterapeut, men det går också bra att gå kursen om du inte har yrkeserfarenhet och vill utbilda dig i den ayurvediska behandlingsformen. Behandlingarna är inriktade på att reducera och förebygga stress och du lär dig att ge dina kunder en behaglig, avslappnande ayurvedisk behandling.

Efter avslutad kurs och diplomering kan du söka medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Kursstart

Kusen är upplagd över 6 st block om 4 dagar i följd. Kursen hålls från fredag till måndag eftermiddag ca en gång per månad mellan kl 10.00-18.00. ( på måndagen börjar vi kl 09.00 och slutar vi kl 16.00). Nästa kurs planeras till den 18-21 mars 2022

Ny kursstart utbildning till ayurvedisk massage 2-5/9 2022

 • Block 1.  2-5/9
 • Block 2. 30/9-3/10
 • Block 3. 28-31/10
 • Block 4. 25-28/11
 • Block 5. 13-16/1
 • Block 6. 10-13/2

Kursinnehåll

 • Grundkurs i Ayurveda, 14 timmar
 • Utbildning i Ayurvedisk massage, 154 timmar
 • Meditationsutbildning, SOURCE, ca 10 tim
 • Elevbehandling ca 30-50 tim, mellan kurshelgerna som du själv planerar.
 • Individuell feed-back av behandling ca 10 tim, utanför kurstiden.

Behandlingar som ingår i kursen

Abhyanga – helkroppsmassage med olja. Helkroppsbehandling med olja som ges med ett ganska lätt tryck och med varm specialpreparerad olja. Kroppen masseras systematiskt med långa, lugna, svepande rörelser. Behandlingen stärker nervsystem, ökar cirkulationen och skapar djup avslappning i kropp och sinne för såväl kund som terapeut. Behandlingen tar 60-90 min.

Vishesh – helkroppsmassage med lite mer tryck. En lite kraftigare massage där trycket ökas jämfört med Abhyanga. Terapeuten lägger lite mer tryck bakom de svepande rörelserna för att öka muskelstimuleringen. Massagen har abhyangans effekter, men kan också lösa djupare liggande spänningar. Behandlingen tar 60 min.

Garshan – helkroppsmassage med råsidenvantar. Garshan är en torrmassage, med råsidenvantar, som renar lymfsystemet, ökar förbränningen i fettvävnaden, stärker matsmältningen och ämnesomsättningen, ökar cirkulationen samt motverkar celluliter och trötthet. Behandlingen avslutas med en oljemassage. 60 min.

Kati Chikitsa – Ayurvedisk ryggbehandling. Traditionell ayurvedisk ryggbehandling med lätt oljemassage och värmebehandling över axlar och rygg. Behandlingen avslutas med att terapeuten masserar ryggen med varma tygbollar fyllda med örter och oljor. Behandlingen tar 35-45 minuter att utföra och är som balsam för stela ryggar och axlar.

Swedana – 3 olika typer av värmebehandling. Värme har en viktig terapeutisk funktion för att balansera och rena kroppen. En enkel typ av värmebehandling är att använda varmvattenflaskor eller heta handdukar. Behandlingen kan ges efter en helkroppsmassage och tar 5-10 minuter. Värmen gör att toxiner som lösts upp under massagen lättare borttransporteras. Helkroppsbehandling med värme görs i ett Swedanatält. Huvudet är utanför tältet och kroppen värmebehandlas med vattenånga. Behandlingen tar 20 min och passar bra efter en helkroppsmassage.

Shiroabyanga – huvudmassage med eller utan olja. Behandlingen ges över huvud/skalp, ansikte, nacke och axlar. Massagen kan ges med eller utan olja, med klienten i sittande position. Shiroabyanga stimulerar cirkulation och flöden i huvudet samt lugnar ned tänkandet och sinnet. Den tar 15-25 min att ge.

Shirodhara – olja på pannan. En ström av olja rinner över pannan och skalpen. Det är en lugnande och avstressande behandling där spänningar och huvudvärk kan lösas upp och hela nervsystemet får lugn och ro. 20-30 min.

Marmabehandling – stimulering av marmapunkter. Med hjälp av mycket lätt beröring, eterisk olja och uppmärksamhet stimuleras och renas kroppens marmapunkter. Marma är punkter där kropp och sinne som livligast kommunicerar och punkter som står i relation till andra delar i kroppen (triggerpunkter). Stress och orenheter sätter sig i dessa punkter. Behandlingen ger snabbt en djup vila för kund och terapeut. Behandlingen avslutas med att terapeuten låter sina händer vila på kroppens tre ”Mahamarma-punkter”: mage, hjärta och huvud. Behandlingen tar 60 min.

Kursavgift, anmälan, finansiering

Kurskostnad

Kursen kostar 26 500:- (inkl. moms), varav 2 500:- är anmälningsavgiften. Kursavgiften kan avbetalas över flera månader.

Anmälan

Det finns ett begränsat antal platser till kursen  (8 st)  och din plats garanteras först när anmälningsavgiften på 2 500:- är inbetald.
Summan dras av från den totala kursavgiften om 26 500:-

Finansiering

Du kan delbetala kursen i en takt som passar dig. Vi kan också fakturerar efter varje block i utbildningen.

Boende

Enklare boende finns på Ayurveda-Akademin till en kostnad av 200:- per natt.

Kursledare

Johan Ljungsberg

Har arbetat med ayurveda sedan 1984 och har erfarenhet av Yoga och indisk filosofi sedan 70-talet. Utbildad Panchakarmaterapeut och internationellt utbildad meditationslärare.
En av initiativtagarna till starten av Veda Lila. Johan håller idag utbildningar, kurser, föredrag inom ayurveda och grundade 1997, tillsammans med Dr Vinay Vora, Skandinaviska Institutet för Hälsa och Andlig Utveckling.

Berit Carlmalm

Berit har så länge hon kan minnas ett stort intresse för människor och deras utveckling. Hennes intention är att få bidra till att skapa hälsa och välbefinnande i människors liv.
Berit har en lång bakgrund inom hälso – och sjukvården, främst som anestesisjuksköterska, men har för ett antal år sedan lämnat den traditionella vården.
Hon har efterhand inriktat sig på holistisk medicin och då främst inom ayurveda, yoga och systemiska familjekonstellationer. Berit är utbildad ayurvedisk hälsorådgivare och ayurvedisk massageterapeut vid Skandinaviska Ayurveda-Akademin, instruktör i Medicinsk yoga vid MediYoga-institutet, samt utbildad i systemiska konstellationer vid Svenska Hellinger-institutet.

Emma Gustafson

Emma kom i kontakt med ayurveda år 2012 när hon gick kursen Naturens medicin på Biskops Arnö. Kort därefter utbildade hon sig till Ayurvedisk hälsorådgivare. I början av 2014 åkte Emma till Indien där hon fördjupade sig i pulsläsning. Samma åt utbildade hon sig till Ayurvedisk massageterapeut vilket hon har arbetat med sedan dess. Emma är även utbildad ashtangayogalärare och thaiyogamassör. Förutom sitt stora intresse för hälsa älskar Emma naturen och åker gärna upp och vandrar i norra Sverige. På Ayurveda Akademin jobbar Emma med panchakarma.

Referenser

Massagekursen på Ayurveda-Akademin är utan tvekan den bästa utbildning, alla kategorier, som jag tagit del av under årens lopp- den är makalöst bra. Johan Ljungsberg och hans medarbetare har en outsinlig kunskap inom ayurveda som gör att de verkar kunna ge svar på vilken fråga som helst som eleverna kan tänkas ställa.
Upplägget är mycket pedagogiskt och genomtänkt och med maximalt åtta elever och minst två instruktörer under lektionerna, får vi elever en otroligt gedigen grund att stå på, med djupgående kunskaper som ger stort självförtroende när vi startar vår egen verksamhet.
– Hjördis T, Landskrona

Förutom att massagekursen har gett mig förutsättningar att bli en bra massageterapeut har kursen har betytt otroligt mycket för mig på ett personligt plan. Jag har fått nya insikter, varma vänner, nya sätt att se på världen och fått utmana mig själv i grupp. Släppa taget och lära mig att känna. Vi har kommit varandra väldigt nära i gruppen, något som inte går att värdera i pengar. Behandlingarna är härliga, alla på sina sätt. Att få och ge varandra alla dessa behandlingar har varit en häftig upplevelse. Alla kursledare är ödmjuka, vänliga och varma människor. Johan har en härlig humor! Jag har försökt att inför detta komma på någonting negativt om kursen men det finns ingenting att anmärka på.
– Elina S, Stockholm.

Jag kom med förväntningen att lära mig mer om ayurveda och en del om massage för att kunna sprida det i min omgivning. Det jag fick var en resa som gjorde mig helare och fick mig att må bra. Jag lärde mig vad beröring, oljor och värme kan ge. Och genom egen erfarenhet att behandlingarna har en avstressande effekt. Denna kurs fick mig att än mer vilja lära mig om de enkla sakerna som kan göras för ett bättre liv.
– Astrid S, Borlänge

Vi fick lära oss den A-V massagen mycket grundligt och dessutom fick vi inblick i så mycket mer än bara massage. Jag är mer än nöjd med utbildningen. Kände mig väl omhändertagen av lärarna som ser varje elevs individuella behov.
– Ulrika C, Hägersten

Om Marmakursen:
En jättefin kurs där jag fått lära mig en av de mildaste och samtidigt kraftfullaste terapiformer inom Ayurveda. Både när jag gav marmaterapi och fick ta emot marmaterapi upplevde jag ett tydligt skift i medvetandet och upplivande av kroppens läkande kraft på de finaste nivåerna. Kursen fokuserade verkligen på det viktigaste och mest relevanta inom denna terapiform. Johan ledde kursen så att den kändes rolig och lättsam samtidigt som man lärde sig mycket. En jättebra kurs helt enkelt.
– Anna Carin J, Stockholm

”Utbildningen i Ayurvedisk massage hos Skandinaviska Institutet för Hälsa och Andlig utveckling har för mig öppnat dörrar till helt nya dimensioner av mig själv. Jag har med hjälp av Johans varma, öppna och personliga handledning funnit oanade resurser inom mig själv. Mina perspektiv har vidgats och jag har funnit ett helt nytt och inspirerande förhållningssätt till såväl livet som människan. Att jag dessutom blev massör… det var bara en bonus.”
– Sanna R, Täby

Jag har under hela utbildningstiden känt mig priviligerad. Skandinaviska Institutets utbildning till Ayurvedisk massageterapeut har bredd och kvalité. Jag har fått lära mig den helt fantastisk A-V massagen på ett lugnt och pedagogiskt vis. Meditation som ingår i utbildningen har gett mig ett avslappnat handlande och ett djup i mig själv. Jag har växt kunskapsmässigt och mentalt samtidigt som jag har lärt känna underbara människor. Tack!
– Marlene N, Upplands Väsby

Utbildningen i Ayurvedisk massage har varit så rik och gett mig så mycket, både personligen och professionellt. Jag har lärt mig att ge behandlingar som är underbara både att ge och att få. Behandlingarna i sig är helande men det är bara en del av vad kursen har gett mig. Kunskap och insikter förmedlas i ett samspel med hela gruppen på ett sätt som verkligen berör. Varje helg kändes som en liten mini-retreat, ett andrum att finnas till och växa i. Jag känner mig nu mogen att ge, förutom behandling, också stöd till andra människor i deras växande utifrån enkla råd och förhållningssätt till livet. Det var underbart att följa alla deltagares egna personliga resa under tiden vi träffades. Tack!
– Pia L, Uppsala

Tack ni alla på Ayurveda-Akademin för en inspirerande, utvecklande, lärorik och härlig massageutbildning. Nu är det ett halvår sedan jag var färdig och jag ser vilken bredd den gett mig som hälsorådgivare. Alla dessa behandlingar och på vilka sätt man kan kombinera dessa gör mig imponerad varje gång jag gett en behandling. Resultaten är imponerande. Tack ni alla för att ni delat med er av er kunskap på era personliga sätt. Ni har alla bidragit till mitt personliga växande och ni bor i mitt hjärta.
– Varma kramar Siv S, Hjärtebo Gård- Dals Långed

Jag är oerhört tacksam för att jag har fått möjligheten att gå utbildningen. För det är en utbildning utöver det vanliga, som leds av tre fantastiska lärare (Johan, Pia och Lina) som med glädje, värme och engagemang delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter till oss kursdeltagare. Hela kursupplägget är ett fantastiskt koncept, där antalet kursdeltagare är få och lärartätheten hög, vilket ger stora möjligheter till individuell feedback och vägledning och som i sin tur ger hög kvalité på utbildningen.

Kärnan i utbildningen är förstås de ayurvediska behandlingarna och där det ingår att både ge och få behandlingar. Jag hade aldrig fått någon behandling innan utbildningen startade, så det var med stor förväntan jag började utbildningen. Så här efteråt kan jag säga att jag känner mig ytterst privilegierad, både av att få men också av att ge dessa gudomliga behandlingar. Även om kärnan i utbildningen är de ayurvediska behandlingarna, så ingår också mycket tid till personlig utveckling, retreat och avkoppling. Hur mycket personlig utveckling det ska bli är förstås upp till var och en. För mig har det varit oerhört värdefullt att få både stöd och verktyg för att påbörja resan till att bli mitt bästa jag och det är en resa som kommer att fortsätta långt efter det att utbildningen är slut. Jag kan med glädje och stor tacksamhet varmt rekommendera utbildningen, både till dig som vill bli ayurvedisk massageterapeut, men även till dig som har en längtan att få utvecklas och påbörja din resa till att bli ditt bästa jag.
– Berit C, Nyköping